HVAD ER PRÆSTATIONSANGST? HVORFOR FÅR MAN PRÆSTATIONSANGST? HVORDAN KOMMER MAN AF MED PRÆSTATIONSANGST?

Hvorfor får man præstationsangst?

præstationsangst præsentationsangst

Der er en lang række faktorer, som kan bidrage til, at man udvikler præstationsangst – og faktorer, som kommer til at fastholde én i angsten.

Bl.a. viser det sig, at nogle folk med dette problem var generte som barn og desuden har slægtninge, som er ængstelige eller generte. Dette tyder på, at der for disse mennesker er et genetisk element i problematikken.

For andre er problematikken opstået mere pludseligt i forbindelse med et større angstanfald under en præsentation, et oplæg eller en tale.

 

Undgåelsesadfærd

En del af de mennesker, der har præstationsangst begynder i større og større grad at undgå de situationer, der gør dem angste.

Det har den fordel, at de på kort sigt føler sig mindre angste. Men på langt sigt forhindrer undgåelsesadfærden dem i at gøre sig den erfaring, at det er muligt at håndtere angsten på en anden måde end gennem undgåelse – hvilket desværre fører til, at de bliver ved med at føle sig angste.

 

Sikkerhedsadfærd

I de situationer, som man ikke kan undgå, kommer man som regel til at udvikle bestemt adfærd, som har til hensigt at forhindre det,  man frygter.

Adfærden kan se fornuftig ud ved første øjekast, men den kommer desværre til at bekræfte angstcentret i hjernen i, at du befinder sig i en situation, som er liv eller død… Og derfor kommer adfærden desværre til at forstærke angsten på længere sigt.

Eksempler på typisk sikkerhedsadfærd:

  • Man forbereder sig ekstremt grundigt – og øver ting, mu skal præsentere, igen og igen
  • Man tager angstdæmpende piller.
  • Man holder fast om genstande (kopper, glas, kuglepenne, osv.).
  • Man trækker vejret dybt – og holder det evt. – for at styre angsten.
  • Man prøver at kontrollere indre/ydre rysten
  • Man er vagtsom overfor, om éns typiske angstsymptomer er på vej til at dukke op.

 

HVAD ER PRÆSTATIONSANGST? HVORFOR FÅR MAN PRÆSTATIONSANGST? HVORDAN KOMMER MAN AF MED PRÆSTATIONSANGST?

After you have typed in some text, hit ENTER to start searching...