HVAD ER SOCIAL FOBI? HVORFOR FÅR MAN SOCIAL FOBI? HVORDAN KOMMER MAN AF MED SOCIAL FOBI?

Hvordan kommer man af med social fobi?

En lang række videnskabelige undersøgelser har vist, at de fleste mennesker med social fobi, som får psykoterapi, som inddrager kognitiv adfærdsterapi, bliver mindre angste. Og at folk som regel fortsætter med at have det bedre efter behandlingsforløbet.

Psykoterapien bør hjælpe dig med at ændre de antagelser og overbevisninger, der skaber din angst. Din terapeut lærer dig, hvordan du kan genkende dine negative antagelser, og hvordan du kan tænke mere realistisk mht. sociale situationer og om dig selv.

Du bør desuden få hjælp til gradvist at konfrontere de situationer som tidligere har givet dig angst – uden anvendelse af din typiske sikkerhedsadfærd og bevæbnet med teknikker til at mindske din angst. På den måde får du mulighed for at opdage at din frygt som regel ikke går i opfyldelse, og at konsekvenserne af de eventuelle negative ting, som kunne ske, ikke er så forfærdelige, som du forestiller dig. Og efterhånden bliver du sandsynligvis mindre angst og mere sikker på dig selv.

Hvis det viser sig, at du mangler sociale færdigheder, så kan din terapeut desuden lære dig sociale færdigheder. Derudover kan du lære måder at slappe bedre af på, hvis det skulle vise sig at være nødvendigt.

Kan det hjælpe at tage medicin?

Mange forskellige typer medicin har vist sig at have en virkning på social fobi. Din læge eller psykiater kan anbefale, hvilken medicin der vil passe sig bedst for dig.

Medicin giver ofte en hurtigere virkning i starten. Men forskningen viser, at psykoterapi, der inddrager kognitiv adfærdsterapi, er mindst lige så effektiv som medicin, og at terapi kan give bedre resultater på langt sigt. 

Hvad forventes der af dig som klient?

Mange mennesker føler sig ængstelige ved starten af behandlingsforløbet. Det er almindeligt at være bange for at blive til grin i terapien eller at være bange for, at terapeuten skal se ned på én. Det er heldigvis ikke tilfældet, men det er vigtigt at arbejde med som en del af terapiforløbet.

Det er også almindeligt at være usikker på, om der overhovedet er noget som helst, der vil kunne hjælpe dig af med dine problemer. Det eneste du behøver at gøre er at indstille dig på at give terapien en chance.

Din terapeut vil lære dig ting, du kan gøre for at hjælpe dig selv – ting, som du vil blive bedt om at øve dig på mellem sessionerne. I starten vil øvelserne være meget simple og lette, men de vil blive mere udfordrende efterhånden som du bliver mere tryg ved processen.

Jo mere du træner øvelserne, jo mere sandsynligt er det, at din sociale fobi bliver mindsket.

 

Det kan du starte med selv at gøre

Forskning viser, at psykoedukation – et fint ord, der bare betyder viden om din egen lidelse – er afgørende. Så skaf dig så meget viden om angst og social fobi som muligt.

Gør dig bl.a. bekendt med, hvorfor din krop skaber de angstsymptomer, du oplever.

Læs evt. mere om social fobi og andre former for angst på www.angstforeningen.dk og afprøv fx Psykiatrifondens Mentale Motionscenter.

Test, om du udover social fobi også lider af lavt selvværd, da det så også er vigtigt at arbejde med selvværdet for, at du kan komme ud af angsten.

Hvis det er relevant for dig, så sæt dig ind i, hvordan man håndterer rødmen på en hensigtsmæssig måde, og hvordan man kan håndtere det, når man bliver nervøs ved at sige noget, mens andre kigger på én.

Tag evt. en test i sociale færdigheder og sæt dig ind i, hvordan man smalltalker, hvis dette volder dig vanskeligheder.

Test din problemløsningsstil, og find ud af om du ved, hvad det rent faktisk vil sige at handle og kommunikere assertivt, og hvorfor det er vigtigt at lære, når man lider af social fobi.

Test, hvordan du normalt reagerer på konstruktiv og destruktiv kritik – Og sætte dig ind i, hvordan man gør dette på den mest hensigtsmæssige måde.

Klik på de orange knapper herunder, og lær din egen tankegang og adfærd bedre at kende. De ting, du finder beskrevet, er præcis de ting, du har brug for at ændre, hvis du skal af med din angst.

 

HVAD ER SOCIAL FOBI? HVORFOR FÅR MAN SOCIAL FOBI? HVORDAN KOMMER MAN AF MED SOCIAL FOBI?

After you have typed in some text, hit ENTER to start searching...